De wolmerino’s

De wolmerino’s van Kasteel Croy
Ze zijn een omweg waard, de wolmerino’s van Croy. Van dit zeldzame schapenras zijn er in Nederland slechts 60 à 70, de helft graast bij Kasteel Croy. De wolmerino is een stuk forser dan de Texelaar en bovendien extreem wollig. Tel daarbij op de gekrulde horens van de rammen en het plaatje is compleet.

Spaanse schaapskooi
Rond 1810 haalde kasteelheer Johan Carel Gideon van der Brugghen, dit van oorsprong Spaanse schaap, naar zijn landgoed vanwege de uitstekende wol die niet kriebelt. Hij liet zelfs een schaapskooi in Spaanse stijl bouwen voor zijn lievelingen. Deze 200 jaar oude schaapskooi, opgetrokken uit gevlochten wilgentakken en leem, staat nog steeds vlak bij het kasteel en is nu een uniek monument.

Een nieuw begin
Rond 1900 verdwenen de wolmerino’s van Croy. In 2005 haalde Jan Franken en schapenman Mathee Kamp dit bijzondere schaap terug naar Croy. Mathee kon met enige moeite een tiental schapen kopen die het begin vormde van de nieuwe kudde.

Kom genieten
De wolmerino’s grazen het grootste gedeelte van het voorjaar en de zomer op de weilanden rond Kasteel Croy. Kom genieten van het schouwspel van die fraaie schapen met op de achtergrond het elegante kasteel Croy.